Ett roligt och uppskattat tema är westernfesten. Här kan alla vara med, både stora och små.
Passar fint för både barnkalas, vuxenfest eller om ni är familjer, släkt och vänner som vill umgås.

Inbjudan
Börja med att göra en trevlig inbjudan att skicka ut. Kanske kan du rita eller hitta en bild på en cowboyhatt eller varför inte utforma inbjudan som en fjäder?  I western hittar du många härliga karaktärer, berätta för dina vänner att det är fritt fram att komma klädd som indian, cowboy med cowboyhatt och rutig skjorta samt jeans, saloon madame, saloon girl, Lucky Luke eller Daltons. Att komma klädd enligt temat ”USA ”är också kul. Onkel Sam, Lincoln, soldat från Nord och Syd. Fångar, cheerleaders och präster är också välkomna. Mexikanare och mexikanskor kan man också klä ut sig till. Finns det barn med kan man erbjuda sig att måla dem som indianer när de kommer till festen.

I en inbjudan finns det några enkla regler att hålla sig till, man svarar helt enkelt på frågorna:
NÄR är festen (datum och klockslag), VAR skall festen hållas (adress och ev. vägbeskrivning till festlokalen/festplatsen), HUR är det tänkt (dvs. om du/ni bjuder på mat och dryck eller om gästen förväntas ta med sig något ) VARFÖR  t ex om någon fyller år och till sist VILKET tema ni valt för festen. Ett OSA (om svar anhålles) datum behövs för att du skall veta hur många gäster som kommer och kunna planera maten efter det.  Det betyder att det är sista dagen att anmäla sig till festen.
Är du gäst skall du respektera detta datum och svara så fort som möjligt. Vänta inte till sista dagen!
Glöm inte att berätta hur du vill ha svaret, via mail, sms, telefonsamtal , via facebook etc.
Du kan lägga i lite confetti i brevet så att det faller ut när mottagaren öppnar brevet, det är trevligt och man får genast festkänsla.

Ute eller inne?
En westernfest är ett tema som passar bra på sommaren/våren/tidig höst då man kan vara utomhus.
Har ni i bekantskapskretsen en ladugård eller liknande är det häftigt att ordna festen i den.
Varför inte bygga en färglad totempåle?
Givetvis kan man få samma känsla även i annan festlokal med hjälp av scenesetters. Scenesetters är bakgrunder i plast som du nålar upp, fäster med häftmassa eller tejpar fast på väggarna för att få rätt stämning. Observera att du måste kolla att det är ok att du sätter upp något på väggarna i festlokalen och glöm inte att tejp och liknande kan ge fula märken på tapeter och målad vägg. 

Vad gör ni på festen?
Tävlingar och spel  hör till festen och är ni utomhus kan ni pröva på att kasta lasso.

Att spika i en spik i en planka där en lagmedlem  får slå tre slag och sedan byta lagmedlem
tills spiken är igenom plankan.

Man kan vaska guld, dvs. lägga skatter i en stor bytta med vatten och låta lagmedlemmarna ta upp dessa på tid. Det blir mycket svårare om man har förbundna ögon.

Vi har själva varit med om att man lagt en skatt i botten av en gryta fylld med kladdig spagetti . Spagettin hade preparerats med massor av olivolja så det var rejält kladdigt och ganska läskigt när man med förbundna ögon fick sticka ner handen i kastrullen. Vi fick tre olika kastruller att leta i och i botten låg en nyckel som vi behövde för att öppna en kista där nästa ledtråd fanns. Man kan även ta tid på vilket lag som är snabbast.

Man kan skjuta luftpistol, pilbåge eller kasta pil.

Hinderbana/kompisbana är trevligt. Ett sätt att hålla ihop gänget och få dem att samarbeta är att binda ihop en arm på hela laget så att alla måste samarbeta för att ta sig igenom banan. Ett annat sätt är att fästa ett decilitermått i ett snöre och fylla det med vatten. Sedan skall laget föra runt decilitermåttet runt en bana med snöre så att så mycket vatten som möjligt finns kvar när laget kommer i mål.

Vad äter ni på festen?
Beroende på hur många som kommer och vilka lokaler ni har så kan ni arrangera maten på olika sätt.
Korvgrillning kan arrangeras vid öppen eld eller på en grill. Förbered med olika sorters korvar, ketchup, senap av olika slag, dressing , bostongurka och rostad lök och massor med korvbröd.

Väljer ni öppen eld kan ni även pröva på att göra pinnbröd.  De här bröden kan bakas över öppen eld. Det roliga med detta är att man själv måste hitta en bra grillpinne till brödet.
En bra grillpinne är ca 50 cm lång, rak, ej för torr (då kan den fatta eld) och gärna av hassel.
Du behöver en bra täljkniv för att kunna skala av barken på pinnen och ev. små utstickande kvistar. Det passar bäst att grilla brödet när elden börjat falna och det brukar ta omkring 15 minuter att få brödet klart. Snurra brödet med jämna mellanrum så att det bakas klart. Vi har även hittat ett glutenfritt alternativ för pinnbröd, du hittar det på allergimat.com

Denna deg räcker till 10-12 bröd.
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
12 st pinnar ca 50 cm långa

Förbered degen hemma och ta med den i en plastpåse. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ner vattnet och knåda till en deg.  Dela upp degen i 10 delar vid grillplatsen. Rulla degen mellan händerna till långa korvar som sedan snurras runt pinnarna. Det kan vara bra att ha någon typ av skärbräda eller liknande med sig så att man har någonstans att rulla ”degkorvarna”, annars är det lätt att det kommer bark eller skräp i degen. Är du scout tar du givetvis med dig ”hajkbricka”. Baka bröden över den falnande glöden, runtom, i ca 15 minuter. När brödet lossnar från pinnen är det färdigt. Ät bröden med en klick smör i hålet som bildats efter pinnen. Det kan även vara gott att lägga i en klick marmelad och en rullad skriva ost.

Att grilla kött och hamburgare  är också trevligt. Tillbehören till dessa är nästan oändliga.
Majskolvar, revbenspjäll, sallad, coleslaw, pommes frites, klyftpotatis,  fyllda paprikor med ris,
hamburgare, kycklingvingar, läsk, öl, vatten och coca cola. Bacon och bönor.

Ett annat härligt alternativ är att bjuda på en chili con carne.  Det är jättelätt att förbereda i stora kastruller och bara värma upp. Servera sedan med chipotlesås, tacosåser, ostdipp, gräddfil, grönsaker, bröd och tacochips. Lätt, gott och inte speciellt dyrt. Men så trevligt och framför allt jättegott.

Efterrätt
Framåt kvällen samlas ni förstås runt lägerelden och fixar efterrätten. Det kan vara en grillad mashmallow  som smält på en pinne eller en banan med chokladbitar som fått ligga en stund i glöden för att bli varm. Mashmallows kan doppas i chokladsås eller smält choklad. Kolasås är också väldigt gott.  Förbered bananerna genom att linda in dem i folie och skär en skåra i bananen. Skär inte ända ner, det skall bli en ”ficka” i banen. Där kan du stoppa i bitar av choklad, nötter av olika slag och flytande honung eller mashmallows, nonstop eller liknande. Har du möjlighet att bjuda på vaniljglass eller grädde smakar det gott till. Glöm inte att ta med skedar att äta med och en tallrik att lägga bananen på. Den blir varm och folien sotig så ta med dig en rejäl soppåse, servetter och gärna en ask med våtservetter om ni äter vid elden.

Knytkalas?
Glöm inte att en cowboy/indanfest/mexikofest är perfekt att göra som ett knytkalas där man redan i inbjudan skriver vad respektive person skall ta med till festen.  Ett annat alternativ är att man redan inbjudan skriver att ”vi köper in all mat till festen men vi delar på kostnaden som blir 150:-/person”.

Underhållning
Härlig underhållning får ni vid elden om ni redan vid inbjudan skrivit ett uppdrag till varje gäst.
T ex någon/några kan få i uppgift att sätta ihop ett litet sångblad till alla. Kanske kan någon ta med en gitarr och spela till. Några kan få i uppgift att spela en liten sketch och några kan förbereda en rolig historia. Här kan det vara trevligt om man bett gästerna ta med sig ett sittunderlag så att man kan sitta i ring runt elden. Filtar kan också var mysigt då det kan bli lite kallt framåt kvällen även om det är sommar. Här passar det bra att bjuda på en kopp kaffe, te eller varför inte lite varm soppa.

Det är jätteroligt om man redan i inbjudan gör den lite personlig och skriver:
Hej Anna, Jag hoppas att du kan komma på festen. Jag har även bjudit in Petter, Stina och Karin.
Tillsammans har ni uppdraget att göra en sketch på lägerbålet under kvällen med temat är
”på saloonen”. Vi litar på att ni fixar detta, i annat fall hör av dig !

Ett udda inslag/avslutning kan vara att några anordnar ett överfall där t ex indianerna kidnappas och få göra ett uppdrag.

Är ni inomhus kan karaoke vara ett alternativ till ovanstående.
Vill du ha musik under festens gång rekommenderar vi country/westernmusik. Dolly Parton och Kenny Rogers är också ett härligt alternativ.

 Chili Con Carnegryta  (6-8 personer)

500 gr nötfärs
Olivolja
1 stor gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 burk röda bönor
1 burk vita bönor
2 kartonger passerad tomat
Chilpotlesås
Jalapenos, gröna
1 röd chilli
Svartpeppar
Salt
Chilipeppar
Soya för härlig färg

Avocadosås
Avocado
Röd chilli
Pressad citron på flaska

Tacochips
Riven ost

Sätt ugnen på 150 grader.
Ta fram en stor gryta. Bryn först löken i olivolja, häll därefter i nötfärs och låt det få fin färg. Häll i en burk vita bönor och en burk röda bönor och två kartonger passerad tomat. Chipotle, jalapeños och chilli därefter och lite vitlök. Lite goa kryddor och sedan får det koka en stund.  Chilin blir ännu godare om den får stå ett dyn och vila. Späd med lite mera vatten när du värmer den. När det börjar bli klart är det dags att strö osten över tacochipsen och värma dem i ugnen. Passa så att chipsen inte blir brända.  De är klara när osten smält och fått härlig färg.

Sås:
Mosad avocado med lite chilli och citron är jättegott till.

Du bjuder på gräddfil, chipotlesås, avocadosås och de värmda tacochips med ost till maten.

Lycka till!