Vikingafest

Inbjudan
Inbjudan till denna fest kan skrivas på ett kort med en vikingayxa, hällristning eller vikingahjälm. Eller ett foto på dig som viking med en stor sejdel öl i handen? Det allra roligaste är att skicka inbjudan per post.

En inbjudan skall besvara följande frågor för gästen. När är festen (datum och tid)?
Var är festen (adress och ev. vägbeskrivning)? Hur? (t ex har vikingafest utomhus på mitt sommarställe, blir det dåligt väder finns plats inomhus). Här kan du också skriva om du planerar ett knytkalas och vad varje gäst skall ta med sig. Varför? (Om det finns en speciell anledning, t ex Eva fyller 20). Dresscode: Förväntar man sig att gästerna skall komma klädda på ett visst sätt skriver man det i inbjudan. Om gästen förväntas ta med något annat till festen: till denna fest är vårt förslag att varje gäst tar med en egen Mora-kniv att äta med och egen sejdel eller kåsa att dricka ur. OSA (Anmälan) Ett OSA innebär att man som värd för festen önskar svar senast detta datum om du kommer eller inte. Vänta inte med att svara till sista stund, visa din värd uppskattning och svara snabbt ja om du kan komma!

Ute eller inne?
En vikingafest kan hållas ute eller inne. Det kan vara lika festligt att duka långbord inomhus eller i en lada som att sitta utomhus. Tidpunkten på året och vilken tillgång man har till stolar, bord och lokaliteter bestämmer detta. Man kan också välja att sitta ute runt en eld i skogen. Är ni inomhus kan du tillverka egna hällristningar genom att rita upp en stor sten och skriva tecken på den. En annan idé är att skapa en skampåle där den som inte uppfört sig under festen får en fristad. Låt dock stackaren slippa fri efter en kort stund.

På denna fest finns en dresscode
På denna fest är klädkoden ”särk”, säckväv, vikingaklänning/vikingadräkt.  I midjan ett brett bälte med stort spänne eller en repstump. På huvudet gäller vikingahjälm. Alternativet är att arrangören köper in vikingahjälmar till alla och låter gästen själv ordna övrig klädsel. Berätta för din gäst hur du tänker om detta i inbjudan! Glöm inte vikingayxa eller vikingasvärd och en vikingasköld för att matcha din outfit. En härlig peruk med långa flätor till tjejerna och med en vildvuxen peruk och ett stort skägg känner man sig som vikingahövding. På fötterna passar sandaler, rep och säckväv.

Hur dukar vi på festen?
Maten på festen kan dukas upp på långbord och har du möjlighet att ge alla gäster en tallrik av trä är det fantastiskt kul att duka med. Det lättaste sättet att fixa detta är att ta ett ganska tjockt träd och ”skiva upp” skivor i lämplig tjocklek. Då får du en ”tallrik” till varje person. Man kan behöva putsa till ”tallriken” lite med ett sandpapper så att man inte får flisor i sig när man äter. Har du ont om tid kan varje gäst göra det innan det är dags att äta. En morakniv eller liknande vid sidan av trätallriken till varje person, i övrigt använder man händerna då man äter. Du kan skriva i inbjudan att man tar med sig egen Morakniv eller liknande så minimeras kostnaden för dig som värd. En stor kökshandduk i knät fungerar som servett, kan köpas billigt på t ex IKEA. Drycken kan serveras i kåsa eller sejdel som gästen tar med själv. OBS! Ha ett par extra knivar och kåsor i beredskap om någon glömmer att ta med.

Förbered ”handfat” eller liknande med tvål och handdukar så att man kan tvätta händerna under festen. Våtservetter är ett dyrare men kanske mera praktiskt sätt om ni blir många festdeltagare. Här avgör festkassan.

Bordsdekorationen är enkel och ätbar på denna fest. Röda äpplen, salladshuvuden, morötter, bröd av olika slag. Ett jättestort brytbröd är vackert och gott. Stora vita ljus eller hemstöpta ljus om du kan komma över det. Små kvistar av gran eller tall och lite kottar är vackert  till.

Vad äter och dricker vi på festen?
En varm grönsakssoppa som förrätt och sedan kött av olika slag som huvudrätt. Köttet kan vara revbensspjäll, kycklingklubbor, stek och olika sorters kallskuret.  Korvar, kokta potatis och grönsaker därtill. Du kan även bjuda brödkakor, brytbröd eller knäckebröd och smör till maten. En helstekt gris kan vara ett alternativ. Undersök vilka möjligheter som finns där du bor.
Till efterrätten föreslår vi  äpplepaj, vaniljsås och kaffe/te.
Till maten dricker man vatten, mörkt öl, svagdricka, mjöd, lingondricka, blåbärsdricka eller jul/påskmust. 

På en vikingafest måste man ha lekar!
Vi föreslår ”Rövkrok”, hästskokastning, yxkastning, herre på täppan, dragkamp, spika i spik i en trädstam, hoppa säck och en ölhävningstävling. Du kan förbereda en quiz eller en frågesport på temat Vikingatiden.

Musik och underhållning
Har funderat lite på vad man kan ha för musik på festen, någon nämnde ”Vikingarna” 🙂 men  tror
att allsång kan passa bäst på denna typ av fest. Kanske kan du komma på sånger till ett litet allsångsblad?
Kan någon spela gitarr eller annat instrument blir det genast en go stämning på festen.
Har toastmastern en lur eller liknande så är det ett kul sätt att kalla till sig uppmärksamheten då denna fest kan bli höjdljudd och frejdlig 🙂

Lycka till med Din fest!