Inbjudan till festen

Vi tycker att en inbjudan i brevlådan är så trevligt så det förespråkar vi gärna även i detta festtips.

I detta festtips föreslår vi att du gör en inbjudan i form av en kaktus eller en sombrero.
Dekorera din inbjudan med bilder på chili och maraccas eller en pinata.

En inbjudan skall besvara följande frågor för gästen. När är festen (datum och tid)? Var är festen (adress och ev. vägbeskrivning)? Hur? Vi bjuder på fest med mexikanskt tema.
Här kan du också skriva om du planerar ett knytkalas och vad varje gäst skall ta med sig. Varför? Om det finns en speciell anledning, t ex Kalle fyller 50.
Dresscode: Förväntar man sig att gästerna skall komma klädda på ett visst sätt skriver man det i inbjudan. I denna inbjudan föreslår vi att du skriver att dresscoden är mexikanskt, t ex sombrero och poncho. OSA (Anmälan) Ett OSA innebär att man som värd för festen önskar svar senast detta datum om du kommer eller inte. Vänta inte med att svara till sista stund, visa din värd uppskattning och svara snabbt ja om du kan komma!

Välkomstdrink
Ett säkert kort som välkomstdrink är Sangria Roja. Servera antingen ur en bålskål eller i stora kannor med massor av apelsiner i. Till sangrian är det festligt med ett sugrör i glaset eller en drinkpinne i form av en kaktus.  En apelsinklyfta på glasets kant blir pricken över i.
Vill du bjuda något till så ställ fram skålar med tacochips och små portionsskålar med guacamole.
Det blir fräschast om varje person får en liten skål var av såsen. Här är tipset att använda små, vida, plastglas att servera ur.

Dekorera lokalen
Lokalen dekorerar du med papperskaktusar, uppblåsbara kaktusar och vagnshjul i plast.  Häng gärna upp färgglada filtar på väggarna och kohuvuden i plastmaterial. Annan rekvisita är plastgevär, pistoler och kulrader samt gitarrer, maraccas och stora sombreros. Låna gärna ihop många ljuslyktor i olika storlekar att dekorera rummet med, det blir mysig stämning. Som bakgrund kan man använda scensetters för att ytterligare förstärka intrycket i lokalen. Vill du ha ballonger rekommenderar vi färgerna, gult, grönt och rött samt orange.

På denna fest finns en dresscode
Det är roligt att klä ut sig på festen, på denna fest är dresscoden sombrero och poncho.
En rolig twist kan vara att man ger alla gäster en mustasch när de kommer till festen, det finns
olika mustascher att välja på i vårt sortiment som passar in i temat. Ett ”fett” pistolhölster och några kulrader så är du hemma. Vill du klä dig lite kvinnligare passar en vid långkjol med band i olika färger som dekoration samt en singoallatop. Gärna ett brett band som du knyter i midjan. En röd blomma i håret och en svart peruk med mittbena. En solfjäder i spets som accessoar.

Till din egen fiesta är det lätt och roligt att göra tacos, enchiladas eller chiligryta. Kyckling eller marinerad fläskfilé är också jättegott.  Nachochips, tacoskal, tortillabröd eller pitabröd passar bra till maten. Har du möjlighet att värma chipsen med smält ost ovanpå är det ljuvligt. Kort sagt kan man säga att mexikansk mat innehåller ofta smakerna lime, koriander, chili samt bönor och majs. Maten skall kryddas så att den blir smakstark!  Vill du bjuda på soppa kan du leta efter recept på mexikansk gazpacho. En mängd såser hör till, blanda olika dippsåser och en guacamolesås. Heta såser som chipotle och jalapeno sätter fart på smaklökarna.

Alla kan hjälpa till med att förbereda buffén, både stora och små. Skär upp gurka, tomat, sallad, lök och paprika. Ställ fram majs och färdiga tacosåser. Riven ost är gott som topping. Oliver är gott småplock att äta vid sidan om.

Till tacon dricker du Corona eller annat ljust öl och den som vill tar en tequila till. Se bara till att ha massor av citronklyftor och salt i närheten. Ställ gärna fram stora zinkbaljor fyllda med is för att hålla ölen kyld och skär upp mycket lime att sätta i flaskorna. Ölen serverar du rätt ur flaskan med en limeklyfta i stucken, inga glas!!! 

Efterrätt
Som efterrätt kan du ställa fram meloner, bananer, ananas  och andra frukter. Gör stora fat så att det ser generöst ut. Vill du bjuda en kaka till kaffet föreslår vi en limecheescake.

Dukning och pynt
Duka bordet med färggranna servetter, tallrikar och muggar. I taket hänger du upp girlanger i härliga färger och mönster. Vi har flera fina dekorationer som passar bra till festen.  Temat fiesta innebär mycket färger,  så duka färgglatt i gult, grönt, rött och orange. Ju mer färg desto bättre!

En trevlig gest är att skriva tydliga skyltar vad som finns på din buffé så att alla vet vad de lägger på fatet. Skriv gärna ingredienslista för såserna så att man som gäst slipper bli överraskad – det finns många olika sorters överkänslighet och allergier idag.

Piñata
En piñata passar bra på den mexikanska festen, vi har flera olika sorters piñatas att välja på. Vi föreslår att man gör färdiga godispåsar eller använder karameller med papper på i sin pinata

Musik
Gör en spellista med mexikansk musik och spela i bakgrunden så att din gäst kommer i rätt stämning.

Lycka till med din Fiesta!