Ett härligt festtema på våren/sommaren är sailortemat. Sol, sommar, hav och båtar är svårslaget!
Denna fest kan du hålla både inomhus och utomhus.

Inbjudan
Utforma inbjudan som en båt eller som en livboj.  Ett ankare eller en båtratt kan också få igång fantasin. Man kan också skicka en flaskpost med en inbjudan inuti. 

Dresscode:
Färgerna går i vitt, blått och rött och klädkoden denna gång är just dessa färger.
En matroshatt eller kaptensmössa är käckt att sätta på gästerna när de kommer till festen.

Fiska upp din middagsdate
Skapa en liten fiskdamm med hjälp av en filt och en lång blomsterpinne. Värdinnan har skrivit alla killars namn på en liten lapp och när alla är samlade får tjejerna meta. Istället för godispåse får man en lapp med en killes namn. Så får slumpen avgöra vem man får sitta bredvid. Ett alternativ kan vara att alla tjejer får ta var sin flaskpost med namnet på en kille inuti. Se bara till att lapparna går lätt ta ut ur flaskan.

 I samband med detta serveras välkomstdrink samt  snacks, förslagsvis olika tarpenade och crostini. Komplettera med lite skinka, mozzarella, färsk basilika m m. Använd gärna blå curaco som bas i din välkomstdrink, det finns många goda drinkar bla. isbjörn,  Blue Monday mfl.
 Ett mousserande vin är också gott.

Hur dukar vi?
Temat denna gång är blått, vitt och rött.  Bodega har enfärgade plastdukar som passar bra till dukningen. Plastdukar är lätta att hålla rena under festen då de går lätt att torka av.  Dekoren på denna fest är fiskenät, stenar och snäckor, ankare och båtrattar i plast. Om du hittar små båtar eller livbojar i plast är det toppen. Vet du någon som har souvenirbåtar och flaskskepp, ta med dem. Låna ihop lyktor i olika storlekar, fotogenlyktor passar till temat.

Vad bjuder vi på?
Maten läggs upp på rikliga fat, det kan vara räkor, kräftor, lax och goda såser. Bröd, smör, kex och ost av olika sorter.  Aioli, chiliröra och goda röror med majonäs . Västerbottenpaj är gott till.
Du kan också utöka buffén till ett medelhavstema så att det passar även de som inte tycker om fisk och skaldjur.  Melon med lufttorkad skinka, pastrami, fetaost, mozzarella och tomat, pastasallad med sallad, rödlök, avocado, soltorkad tomat, fetaost, pesto, basilika, gröna och svarta oliver samt smör, bröd och ost.

Till efterrätt en god muffins med en litet segel som dekoration samt kaffe/te.
Seglet kan du själv tillverka av en grillpinne och ett färgat papper. Ser jättegulligt ut om du har olika färger på muffinsform och segel, håll det i festens temafärger blått, rött och vitt.

Ett sailortema är som gjort för allsång
Sätt ihop ett allsångsblad med kända svenska allsångslåtar, t ex det är dans på Brännö brygga.

Vill du inte ha allsång spela musik som passar in i temat. Sailing med Rod Stewart och Sol, vind och vatten med Ted Gärdestad är några förslag.

Tävling
En liten frågesport eller quiz med tema havet är trevligt. Se till att ha lite priser i beredskap till den som svarar bäst och ett tröstpris till den som är sämst.  Det kan vara godis i form av snäckor och fiskar, det finns både bland smågodiset och i chokladhyllan. Andra små roliga presenter med båtanknytning kan också passa som pris, exempelvis block och pennor och anteckningsböcker.

Lekar
Har du mindre barn med på festen kan du leka ” Ett skepp kommer lastat” eller ”Styrbord, babord”

Lycka till med din fest!