Ett mycket populärt festtema är hawaiifesten.  Det är ett lätt tema eftersom gästerna kan komma  sommarklädda eller klädda i hawaiiskjorta, t-shirts, shorts, hawaiikjol, scarfs, baddräkt, kepsar, solhattar eller något annat färglatt som redan finns i garderoben. En hawaiifest kan du fixa året om, temat lika populärt på vintern som på sommaren. Tjejerna kompletterar med fördel sin klädsel med blommor i håret och blomarmband runt handlederna och/eller fotlederna. Flipflops, sandaler eller Foppatofflor på fötterna.

Inbjudan
Det är väldigt roligt att få en inbjudan i brevlådan – utnyttja detta!
När du bjuder in till en hawaiifest  är det  trevligt att göra inbjudan i form av en biljett (”nu skall vi ut och resa”). Ett annat tips är bilder på palmer, exotiska blommor, drinkar, frukter etc.
Du kan även posta en tygblomma med ett tillhörande meddelande till gästen eller strö i lite confetti
som ”trillar ut” när gästen öppnar kuvertet. Det signalerar fest!

Glöm inte att tydligt ange om gästerna förväntas komma klädda enligt temat samt ett
sista datum (så kallat OSA) för anmälan till festen samt på vilket sätt man anmäler sig.
En inbjudan bör besvara följande frågor:  När, var, hur (tema etc) och ev. varför ( Erik fyller 30 etc) samt ett OSA.

Välkomnande på festen
När gästen kommer till festen är det trevligt att överlämna en hawaiikrans som skall bäras under festen och sätta en färgglad drink i handen på gästen. Drinken pryder du förstås med ett drinkparaply, drinkpinnar, frukter eller bär. Tips på drinkar hittar på nätet eller i böcker om cocktails och de kan vara både alkoholfria eller med alkohol. Det är viktigt att kunna erbjuda båda alternativen på en fest. Ett alternativ kan vara att servera färdig bål, även detta hittar du recept på om du söker på  nätet.

Festlokalen
Festlokalen dekorerar du med palmer, uppblåsbara djur, färgglada servetter, tallrikar och muggar.
Bordet dekorerar du med blommor och färgglad confetti. Har du snäckor och fina stenar kan du dekorera med dessa. Stora blommor och krukväxter blir fint.
Rosa/cerise, grönt, gult och orange samt ljust lila är toner som passar fint till ett hawaiitema.
Komplettera med girlanger och färgglada lyktor  i taket och en papperssol. Mycket ljus i färgglada ljuslyktor är härligt. Låna av vänner och bekanta så får du snabbt ihop många lyktor till ingen kostnad.

Har du svårt att få ihop sittplatser till gästerna kan det vara ett alternativ att låna ihop stora badlakarn att sitta på och erbjuda picnic eller buffé. Det går bra både inne och ute. I detta fall kan du innan festen startar fixa hop färdiga picnic-kit till varje person med tallrik, mugg, bestick och servett som du delar ut i var sin påse när gästen anländer. En våtservett i påsen är omtänksamt då det kan bli lite kladdigt när man äter.  Påsen får gärna vara i papper och fint dekorerad med en tygblomma eller liknande.

Musik
Givetvis skall du ha musik på festen. Calypsotoner och reagge ger en skön stämning.

Limbo
En aktivitet på festen kan vara att dansa Limbo.  Limbo är en karibisk dans som  går ut på att man går bakåtböjd till musik under en ribba. Alla deltagare får pröva och när en deltagare ”rivit” ribban åker denna ur tävlingen. Tävlingen fortsätter  genom att man sänker/höjer ribban  och till slut kan man kora festens Limbodansare. Vårt limboset är lätt att använda både ute och inne. Inne sätter du ställningen i två stora hinkar med sand.

Pinata
En annan aktivitet på festen är  en pinata som gästerna får försöka slå sönder  med eller utan förbundna ögon. Man använder ett kvastskaft, en kraftig pinne eller en färdig pinatapinne för detta ändamål. Pinatan fyller du med små godispåsar, drinkbiljetter, karameller inslagna i papper  eller något annat roligt.

Sätta svansen på apan
Du behöver en bild på en apa och en scarf samt klistermärken med varje deltagares namn.  Deltagarna skall nu en och en få scarfen bunden för ögonen och sätta sitt klistermärke där de tror att svansen skall vara placerad.  Den som kommer mest rätt får ett pris.

Pilkastning/dart eller kast med kardborreklädda bollar.
Beroende på hur festlokalen är utformad  kan man ordna pilkastning eller en liknande aktivitet  där man använder en piltavla med kardborreklädda små bollar istället för pilar.

Vad äter man på festen?
Stora fat med grillad kyckling, skinka, rostbiff, kiwi, ananas, bananer, apelsinklyftor, vindruvor och annan exotisk frukt är härligt på en buffé. Komplettera med potatissallad, mimosasallad, kycklingspett och goda bröd. Lägg gärna folieklädda små skålar i olika höjder på fatet så ser det snyggt ut när man lägger upp maten.

Vill man bjuda på en varm rätt passar Flygande Jacob  (en kycklingrätt med banan och bacon)  samt ris. Servera jordnötter i en skål bredvid samt en god och generös sallad.

Till maten kan man servera öl, vin eller färgglad dricka.

Till efterrätt passar fruktsallad  eller en pannacotta med kokos och exotiska frukter.

Fotografera er på festen
Sätt upp ett blommigt tyg som bakgrund och låt någon fotografera alla gäster på festen.
Maila eller facebooka bilderna  som ett ”tack för att du kom” till alla deltagare!
Skapa gärna en grupp på facebook där ni delar bilder från festen.

Lycka till!