50-talet är ett uppskattat tema som aldrig går ur tiden.
Att bjuda in till en 50-talsfest är jätteroligt och sätter igång kreativiteten hos dina vänner och bekanta. Du kan tillverka din inbjudan i form av en 50-talsbil eller en LP-skiva eller varför inte en pudel. Håll gärna inbjudan i pastellfärger som mintgrönt, ljusgult, rosa, ljusblått och svart.

Mode för tjejer

Det är lätt att klä sig enligt 50-talets mode.
Tjejerna hade vid kjol med skärp i midjan, vit kortärmad blus och scarf. Prickigt och så kallat Bardotrutigt var stort så hittar du en klänning eller kjol i dessa mönster är det helt rätt. Söta ankelsockor och platta gymnastikskor i tyg där till eller en platt ballerinasko.  Alternativet är spetsiga pumps, gärna med fina dekorationer av hålmönster eller knappar.  Du kan använda en scarf och knyta runt håret. En söt kofta med rund hals passar till. Gärna glasögon i 50-talsstil. I övrigt var Capri-byxan populär på 50-talet. Här tänker vi främst på Pink Ladies i Grease.  Kappa, handväska och handskar var självklara accessoarer. Vill du använda smycken var pärlor och pärlörhängen på modet. Armbandet hade många olika berlocker och pudeln sågs som brosch och applikation.
Pinupmodeller blev populärt och de så kallade baddräktsfotona på kurviga tjejer som visade
mer eller mindre. Bikinin och baddräkter blev storsäljare under 50-talet.

Frisyrer på 50-talet

För tjejer fanns det en mängd frisyrer som var populära på 50-talet. Den mest lättfixade är en hästsvans, placerad högt upp på huvudet. Du kan se exempel på detta i filmen Grease (Sandy). Ett brett hårband i tyg eller en scarf var också populärt, speciellt om frisyren var långt hår med mittbena. Det fina med denna frisyr är att man matchar hårbandets färg med kläderna. Andra populära frisyrer var lagda lockar, antingen med stödpermanent eller med stora spolar, svinryggen, den släta knuten eller den så kallade bubblan. Man kunde också snurra lockar och sätta fast med hårspännen för att skapa en fin, lockig frisyr. Blont hår var mycket populärt på 50-talet. ”Pynta” gärna din frisyr med en eller flera tygblommor. Även den korthåriga frisyren fanns med, här tänker vi främst på Rizzo i Grease-filmen.

För killarna fanns det två frisyrval, Pompadour och Ducktail

Av de två mest kända frisyrerna för 50-talet, Pompadour och Ducktail, var Pompadour den mest använda. Denna frisyr använde sig Elvis Presley och Johnny Cash av.
Ducktail är en lite ”vildare” variant av Pompadour. Här ska håret sparas långt i nacken och sedan kammas bakåt med någon fet kräm i håret, på femtitalet kallades det Brylcremé.  Håret på sidorna ska vara slätt, och resten får gärna vara lite rufsigt. Längst bak kammar man så att det bildas ett ”dike”.  Man kan också forma en tubliknande lugg som gick under namnet  kallas för ”The elephant’s nose”.  Frisyren hade John Travolta i filmen Grease.

Polisonger och tatueringar

De stora polisongerna var också kännetecknande för 50-talet. Här kan man få lite inspiration av Ronny & Ragge. Glöm inte tateringen, populära motiv var tärningen, chevan, svalan och körsbäret.

Kläder för killar

Killarna kommer klädda i uppvikta jeans, vit t-shirt och läderjacka. T-shirten skall gärna ha upprullade ärmar. Tillhör du den mera klassiska typen såsom Clark Kent är en vit skjorta, slipover och slips att föredra. Glöm inte de klassiska glasögonen. Hängslen är en fräck detalj att använda till byxorna. Skor för killar var bl a myggjagarna, en klassisk herrsko som var smal i tån.

Dekoration av festlokalen

I festlokalen dekorerar du med scenesetters och dukar bordet med vår härliga plastduk med tryckta vinylskivor. Servetter i samma stil och jukeboxtallrikar. Som placeringskort tillverkar du filmisar med foton på alla gäster. Har du inte foto på gästen, se till att de mailar dig detta när de tackar ja till festen.  Till dukningen kan du också använda våra skivor i plast eller riktiga vinylskivor som du köper second hand. Vi har planscher med Elvismotiv och även en pappersfigur i jättemotiv av Elvis som du kan komplettera med. Planscher med Marilyn Monroe passar fint till temat. Ballonger i färgerna rosa, grönt och vitt eller svart. Tre färger är det optimala att dekorera med.

Musik

Har ni tillgång till en jukebox är det helt perfekt. I annat fall kan ni spela vinylskivor för att få det rätta knastret. Givetvis måste ni spela Elvis, Tommy Steele, Little Richard under denna kväll.
Du kan säkert själv komma på fler. Här i Sverige var Lill-Babs och Den Rockande Samen populära.

Att bjuda på

Hamburgaren gjorde sitt intåg på 50-talet så det är perfekt att bjuda på. Ketchupen kom 1956 så
även den passar in i temat. Till maten dricker du läsk, gärna direkt ut flaskan med ett sugrör. Coca Cola kom till Sverige på 50-talet. Sockerdricka eller Champis kan vara ett alternativ. Även Pucko var populärt på 50-talet eller kanske serverar du en milkshake istället? Till efterrätten föreslår vi kaffe och klassikern Radiokaka eller kanske en hallongrotta. Vill du bjuda på godis passar Ahlgrens bilar,Twistpåsen eller Daimen bra. Twistpåsen kom 1959, de övriga runt 1953. Popcorn är också billigt och roligt att bjuda på.

Pinata

Om du vill ha en pinata på festen har vi en  jukeboxpinata. Den  fyller du med eget godis, varför inte Twist och Daim som redan ligger praktiskt förpackat i papper.

Tävlingar

Danstävling: Paren får anmäla sig till en tävlingsledare och man dansar bugg. Domaren går runt och knackar paret på axeln. Om får man denna ”knackning” är det dags att lämna dansgolvet. Till slut återstår vinnarparet.

Tipspromenad

Frågor om 50-talet är en trevlig start på festen. Här kan frågor om bilmodeller, maträtter, frisyrer och filmskådespelare finnas med.

Kändisar

Vi får ofta frågan om vilken kändis man skall klä ut sig till på 50-talsfesten.
Vi föreslår Elvis Presley, James Dean, Audrey Hepburn eller Marilyn Monroe.

Lycka till med din fest!